Stevns Klint - ny dansk verdensarv

Tove Damsholt, Finn Surlyk, Peter Gravesen

Research output: Contribution to journalArticleCommunication

Abstract

De geologiske forhold ved den smukke Stevns Klint har været kendt og undersøgt siden ca. 1750, men nu har klinten fået en helt ny status ved at komme på UNESCO’s prestigefyldte liste over verdensarv på basis af et stort forarbejde gjort af en lang række forskere under ledelse af Østsjællands Museum.

Centralt for udpegningen af klinten er lagene der omfatter Kridt–Tertiær-grænsen, som har været internationalt kendte i mange år og genstand for omfattende videnskabelige undersøgelser både i Danmark og i udlandet.

Som led i ansøgningsarbejdet er Stevns Klint blevet sammenlignet med over 500 andre lokaliteter verden over for at undersøge, om klinten er det bedste sted at se lag fra grænsen mellem Kridt- og Tertiærtiden, hvor Jorden blev ramt af en asteroide, og over halvdelen af alle dyrearter uddøde. Konklusionen på analysen blev, at Stevns Klint er det bedste sted i verden at se denne grænse, og at klinten har den ‘enestående universelle værdi’, som er et krav for at blive optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. I sommeren 2014 erklærede UNESCO’s verdensarvskomite, at de var enige i analysen, og Stevns Klint blev optaget som nummer 1007 på den fornemme liste.
Original languageDanish
Pages (from-to)2-19
Number of pages18
JournalGeoviden - Geologi og Geografi
Volume2014
Issue number3
Publication statusPublished - 2014

Programme Area

  • Programme Area 5: Nature and Climate

Cite this