Kriterier for udpegning af lokaliteter til eksport af smeltevand fra gletsjere i Grønland

Research output: Book/ReportReport (publicly available)

Abstract

Denne rapport er udført af GEUS for Grønlands Selvstyre i maj og juni 2016. Der blev i perioden 1999-2008 på Grønlands Hjemmestyres foranledning udført en række undersøgelser for at afdække mulighederne for udnyttelse af gletsjeris, naturlige kilder og overfladevand til eksport som drikkevand. Imidlertid vil der ved udpegning af lokaliteter, hvor der i stedet fokuseres på anvendelse af smeltevand fra gletsjeris egnet til drikkevandseksport, være en række andre kriterier der vil være relevante. Denne indledende undersøgelse er iværksat for at indkredse disse kriterier.

Ud fra en gennemgang af relevante glaciologiske, geografiske og geokemiske parametre beskrevet i detaljer i indeværende rapport, kan vi etablere en række anbefalinger opdelt i tre niveauer: 1) Tilgængelighed, 2) forsyningssikkerhed og 3) vandkvalitet, hvor hvert niveau er afhængigt af det foregående:

Med denne gensidige afhængighed in mente, kan vi i punktform opstille en række anbefalinger for kriterier for en kommende udpegning af egnede lokaliteter. Nedenfor er disse anbefalinger gengivet i de tre overordnede kategorier i bokse med samme farvekode som i Figur 1
Original languageDanish
Place of PublicationCopenhagen
PublisherGEUS
Commissioning bodyGovernment of Greenland
Number of pages35
Volume2016
DOIs
Publication statusPublished - 24 Aug 2016

Publication series

SeriesDanmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse Rapport
Number32
Volume2016

Keywords

  • Greenland

Programme Area

  • Programme Area 5: Nature and Climate

Cite this