Kortlægning af begravede dale i Danmark. Opdatering 2010-2015. Bind 1: Hovedrapport

Peter B.E. Sandersen, Flemming Jørgensen

    Research output: Book/ReportReport (publicly available)

    Abstract

    "Begravede dale" udgør underjordiske geologiske dalstrukturer, som stort set kan findes overalt i det danske område. Geologisk kortlægning af de begravede dale er vigtig i forhold til grundvandsressourcerne, fordi aflejringerne i dalene kan indeholde vigtige forekomster af grundvand. Disse grundvandsmagasiner er ofte dybtliggende og dermed velbeskyttede overfor forurening fra overfladen. Men dalene kan også være årsag til kortslutninger mellem vand ved jordoverfladen og det dybtliggende grundvand, hvilket kan betyde, at forurening fra overfladen nogle steder kan transporteres uhindret ned til dybe grundvandsmagasiner.

    I projektet ”Kortlægning af begravede dale i Danmark” er dalenes geografiske forekomst kortlagt siden 1998 på baggrund af de mange detaljerede data, som er indsamlet i forbindelse med den nationale grundvandskortlægning. Formålet med projektet har fra starten været, at resultaterne løbende skulle kunne bruges som administrativt arbejdsgrundlag og som støtte for tilrettelæggelse af fremtidige geologiske og geofysiske undersøgelser af grundvandsforekomsterne.

    Der er i alt kortlagt omkring 5.600 km begravede dale i den danske undergrund fordelt på mere end 250 lokaliteter. Siden projektstarten er der foretaget en række projektopdateringer, som alle er tilgængelige på internettet på projektets hjemmeside
    Original languageDanish
    Place of PublicationKøbenhavn
    PublisherDe Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland
    Number of pages106
    ISBN (Print)978-87-7871-451-0
    Publication statusPublished - Nov 2016

    Publication series

    SeriesSærudgivelse

    Programme Area

    • Programme Area 2: Water Resources

    Cite this