Bjugnfjord. Laboratorieanalyser af jordprøver i forbindelse med forlis. Undersøgelser udført for Den Maritime Havarikommission

Research output: Book/ReportReport (publicly available)

Abstract

I januar 2022 forliste det norske fragtskib ’Bjugnfjord’ i Kattegat 20 km nord for Gilleleje. Årsagen til at fragtskibet sank antages at være kombination af dårligt vejr og den omstændighed, at den forurenede jord fartøjet transporterede, pludselig rykkede sig i lastrummet, hvilket resulterede i slagside.

Den Maritime Havarikommissions (DMAIB) har i forbindelse med undersøgelsen af omstændighederne omkring forliset udtaget 5 jordprøver af jorddeponiet hos Norrecco i Københavns Nordhavn, svarerende til det materiale, der var i lastrummet på ’Bjugnfjord’ på kæntringstidspunktet.

DMAIB har anmodet GEUS om at gennemføre laboratorieanalyser på prøvematerialet for at kunne beskrive fysiske egenskaber. Efter aftale med DMAIB har GEUS har udført kornstørrelsesanalyser, vandindhold og densitetsforsøg.

For at kunne vurdere, hvordan materialet reagerer på vibrationer og stigende vandindhold, dvs. materialets flyde-egenskaber, accepterede DMAIB, at lade ingeniørfirmaet, GEO A/S, udføre geotekniske forsøg på én af jordprøverne.

Resultaterne følger nedenfor.
Original languageDanish
PublisherGEUS
Commissioning bodyDen Maritime Havarikommission
Number of pages55
Volume2022
DOIs
Publication statusPublished - 17 Oct 2022

Publication series

SeriesDanmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse Rapport
Number14
Volume2022

Keywords

  • Denmark

Programme Area

  • Programme Area 4: Mineral Resources

Cite this