Udvikling af en 3D geologisk/hydrogeologisk model som basis for det urbane vandkredsløb. Syntese rapport

Susie Mielby, Carsten Emil Jespersen, Christian Ammitsøe, Gert Laursen, Jan Jeppesen, Johan Linderberg, Knud Søndergaard, Margrethe Kristensen, Martin Hansen, Niels-Peter Jensen, Peter Sandersen, Tom Martlev Pallesen

Publikation: Bog/rapportRapport (offentligt tilgængelig)

Resumé

Der er stigende fokus på den urbane geologi i disse år. Kommuner og vandselskaber står med nye opgaver inden for klimatilpasning, etablering af vedvarende energi, indsatsplaner mv., ligesom byomdannelser, infrastrukturprojekter og anlægsopgaver stiller krav om detaljeret viden om de geologiske forhold. Manglende viden medfører risiko for fejl i planlægning og investeringer.

Odense Kommune, VandCenter Syd og GEUS indgik derfor i 2012 et samarbejde om at få udviklet en 3D geologisk/hydrogeologisk model af undergrunden i Odense Kommune. I 2013 blev der igangsat et 2-årigt projekt baseret på midler fra Vandsektorens Teknologiudviklingsfond (VTU) med deltagelse af Odense Kommune, VandCenter Syd, I-GIS, Alectia A/S og GEUS.

Også på landsplan er problemstillingen velkendt, og det har derfor været forudsat, at resultaterne fra dette projekt skal kunne bruges som anbefalinger til et landsdækkende modelkoncept omfattende en systematisk modelopbygning og vedligeholdelse til gavn for kommuner, vandselskaber og rådgivere.

VTU-Projektet er nu færdigt, og i denne afrapportering af projektet præsenteres forhold, der er vigtige for håndteringen af det urbane vandkredsløb, f.eks om adgang til data (geotekniske, infrastruktur etc), hvordan en kommunal geologisk/hydrogeologisk model opbygges og vedligeholdes, hvordan de allerøverste lag (antropogenet) kan modelleres, hvordan modellerne samlet set bidrager til klimatilpasning osv.

Danmark står ikke alene med behovet for viden og modellering af undergrunden under byerne. GEUS og Odense Kommune har parallelt med dette projekt deltaget i et EU-projekt, hvis formål er at opbygge viden på et internationalt plan (”SUB-URBAN - A European network to improve the understanding and use of the subsurface beneath our cities”). Dette giver samtidig mulighed for en international vinkel i rapporteringen.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagGEUS
Antal sider51
DOI
StatusUdgivet - 30 sep. 2015

Publikationsserier

NavnSærudgivelse

Emneord

  • Denmark

Programområde

  • Programområde 2: Vandressourcer

Citationsformater