TRANSPORER. Sorberende pesticiders mobilisering, tilbageholdelse og transport i makroporer

Anders R. Johnsen (Redaktør), Christian N. Albers, Annette E. Rosenbom, Vibeke Ernstsen, Eline B. Haarder

Publikation: Bog/rapportRapport (offentligt tilgængelig)peer review

Resumé

Projektet ”TRANSPORER - Sorberende pesticiders mobilisering, tilbageholdelse og transport i makroporer ” er finansieret af Miljøstyrelsens program for Bekæmpelsesmiddelforskning (J.nr. 667-00177). Projektet er gennemført ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), Geokemisk Afdeling.

I den oprindelige projektbeskrivelse indgik prøvetagning af jordprofiler, som allerede er blottede fx ved Gedser Odde. Efter inspektion af adskillige potentielle lokaliteter, stod det klart, at vi måtte foretage en egentlig udgravning for at få repræsentativt og tilstrækkeligt prøvemateriale. Genbrug af laboratorieudstyr og 14C-mærkede pesticider fra forskningsprojektet PEST-GOLF (også under Miljøstyrelsens program for Bekæmpelsesmiddelforskning) muliggjorde, at vi kunne finansiere en udgravning ved Gjorselv Gods (Stevns), hvor sprækkesystemet blev karakteriseret i et tidligere forskningsprojekt. Vi ønsker derfor at takke ejeren Peter Henrik Tesdorpf for tilladelse til at grave på marken ved Gjorslev Gods og for godt samarbejde.

Vi gentog de vigtigste eksperimenter med prøver fra en lignende lokalitet ved Lund (Stevns) for at dokumentere Gjorslevprofilets repræsentativitet. Prøvetagningen ved Lund kunne kun lade sig gøre, fordi det var i samarbejde med Varslingsprogrammet for udvaskning af Pesticider (VAP), som etablerede en ny overvågningslokalitet på denne mark, hvorfor vi uden beregning kunne prøvetage profilet i deres udgravning.

Vi ønsket også at takke Preben Olsen (Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi - Jordfysik og Hydropedologi), der uden beregning har bidraget med formulerede pesticider og gylle og bistået med rådgivning om dyrkningsscenarier.

Projektet har været fulgt og kommenteret af en følgegruppe under Miljøstyrelsen. Følgende medlemmer af følgegruppen har reviewet første udkast af rapporten: Anne Louise Gimsing (Miljøstyrelsen), Peter Jørgensen (PJ-Bluetech ApS), Merete Styczen (Københavns Universitet), Walter Brüsch (Danmarks Naturfredningsforening) og Niels Lindemark (Dansk Planteværn).
OriginalsprogDansk
ForlagMiljøstyrelsen
Antal sider126
ISBN (Elektronisk)978-87-7038-187-1
StatusUdgivet - maj 2020

Publikationsserier

NavnBekæmpelsesmiddelforskning
Vol/bind187

Programområde

  • Programområde 2: Vandressourcer

Citationsformater