Hydro-geokemisk model ved Tønder

Publikation: Bog/rapportRapport (offentligt tilgængelig)

Abstrakt

Denne rapport beskriver et udviklingsprojekt gennemført i et samarbejde mellem Naturstyrelsen og GEUS i forbindelse med Den Nationale Grundvandskortlægning. Udviklingsprojektet omfatter opstilling af 3D geologisk model, en hydro-geokemisk model og en grundvandsmodel. Denne rapportering beskriver den opstillede hydro-geokemiske model, og inkluderer vurderingen af grundvandsmagasinernes nitratsårbarhed. Den inddrager og bygger på resultaterne af den geologiske model (Jørgensen m.fl. 2014).

Formålet med rapporten er at skabe en samlet forståelse for hydro-geokemien i området herunder forekomst af brunt vand samt at vurdere grundvandmagasinernes nitratsårbarhed. Dette gøres ved at tage udgangspunkt i anbefalingerne fra Geo-vejledning 6 – Kemisk grundvandkortlægning (Hansen m.fl., 2009a).

Der fokuseres på beskrivelse af:

- Den eksisterende kemiske viden i undersøgelsesområdet
- Datagrundlaget
- Et overblik over vandværkernes kemiske problemstillinger
- Detaljeret beskrivelse af 3 undersøgelsesboringer

Udviklingsaspektet har bestået i at udvikle på metoderne til sammentolkning af den kemiske viden med både den geologiske 3D model og grundvandsmodellen. Sammentolkningen er foregået ved:

- Præsentation af data i 1D, 2D og 3D
- Identifikation af problemstoffer og kemiske processer
- Validering og kalibrering af resultater

Projektet er gennemført af Birgitte Hansen, Flemming Jørgensen, Peter Sandersen og Anne Sophie Høyer alle fra GEUS. Brian Sørensen (GEUS) har hjulpet med at lave kemidataudtrækket fra JUPITER. Rasmus Rønde Møller har hjulpet med at indlæse de kemiske data i GeoScene 3D og interpolere nitratfronten. Tom Pallesen og Roman Højsager Varinsky fra I-GIS har assisteret med visning af de kemiske data i GeoScene3D. Per Rasmussen og Per Jensen fra GEUS har i samarbejde med Orbicon stået for prøvetagningskampagnen. Endelig har Lærke Thorling læst korrektur på rapporten.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedKøbenhavn
ForlagGEUS
Antal sider116
Vol/bind2015
DOI
StatusUdgivet - 27 okt. 2015

Publikationsserier

NavnDanmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse Rapport
ForlagGEUS
Nr.62
Vol/bind2015

Emneord

  • Denmark

Programområde

  • Programområde 2: Vandressourcer

Citationsformater