Hydro-geokemisk model ved Tønder

  Publikation: Bog/rapportRapport (offentligt tilgængelig)

  Abstrakt

  Denne rapport beskriver et udviklingsprojekt gennemført i et samarbejde mellem Naturstyrelsen og GEUS i forbindelse med Den Nationale Grundvandskortlægning. Udviklingsprojektet omfatter opstilling af 3D geologisk model, en hydro-geokemisk model og en grundvandsmodel. Denne rapportering beskriver den opstillede hydro-geokemiske model, og inkluderer vurderingen af grundvandsmagasinernes nitratsårbarhed. Den inddrager og bygger på resultaterne af den geologiske model (Jørgensen m.fl. 2014).

  Formålet med rapporten er at skabe en samlet forståelse for hydro-geokemien i området herunder forekomst af brunt vand samt at vurdere grundvandmagasinernes nitratsårbarhed. Dette gøres ved at tage udgangspunkt i anbefalingerne fra Geo-vejledning 6 – Kemisk grundvandkortlægning (Hansen m.fl., 2009a).

  Der fokuseres på beskrivelse af:

  - Den eksisterende kemiske viden i undersøgelsesområdet
  - Datagrundlaget
  - Et overblik over vandværkernes kemiske problemstillinger
  - Detaljeret beskrivelse af 3 undersøgelsesboringer

  Udviklingsaspektet har bestået i at udvikle på metoderne til sammentolkning af den kemiske viden med både den geologiske 3D model og grundvandsmodellen. Sammentolkningen er foregået ved:

  - Præsentation af data i 1D, 2D og 3D
  - Identifikation af problemstoffer og kemiske processer
  - Validering og kalibrering af resultater

  Projektet er gennemført af Birgitte Hansen, Flemming Jørgensen, Peter Sandersen og Anne Sophie Høyer alle fra GEUS. Brian Sørensen (GEUS) har hjulpet med at lave kemidataudtrækket fra JUPITER. Rasmus Rønde Møller har hjulpet med at indlæse de kemiske data i GeoScene 3D og interpolere nitratfronten. Tom Pallesen og Roman Højsager Varinsky fra I-GIS har assisteret med visning af de kemiske data i GeoScene3D. Per Rasmussen og Per Jensen fra GEUS har i samarbejde med Orbicon stået for prøvetagningskampagnen. Endelig har Lærke Thorling læst korrektur på rapporten.
  OriginalsprogDansk
  UdgivelsesstedKøbenhavn
  ForlagGEUS
  Antal sider116
  Vol/bind2015
  DOI
  StatusUdgivet - 27 okt. 2015

  Publikationsserier

  NavnDanmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse Rapport
  ForlagGEUS
  Nr.62
  Vol/bind2015

  Emneord

  • Denmark

  Programområde

  • Programområde 2: Vandressourcer

  Citationsformater