GeoPower: Varme fra undergrunden til Sønderjylland - Schleswig. Erdwärme für die Region Südjütland – Schleswig

Reinhard Kirsch, Niels Balling, Sven Fuchs, Fabian Hese, Morten Hjuler, Lars Kristensen, Anders Mathiesen, Carsten Møller Nielsen, Lars Henrik Nielsen, Petra Offermann, Niels Erik Poulsen, Wolfgang Rabbel

Publikation: Bog/rapportRapport (offentligt tilgængelig)

Resumé

Størstedelen af projektområdets energiforbrug finder sted i varmeforsyningen. Der kan altså spares store mængder CO2 ved at øge fokus på vedvarende energi inden for varmeområdet. En mulighed for dette er udnyttelsen af geotermisk energi fra undergrunden. Det geotermiske potentiale er væsentlig større end befolkningens behov for opvarmning. En udnyttelse af geotermisk energi afhænger dog af de lokale geologiske forudsætninger.

I projektet GeoPower blev der for regionen Sydjylland – Schleswig udarbejdet et geovidenskabeligt planlægningsgrundlag. Dette er det første skridt på vej mod udnyttelsen af det store geotermiske potentiale.

Projektet, der er et samarbejde mellem LLUR, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) og universiteterne i Aarhus og Kiel, har bl.a. gennemført geofysiske undersøgelser rundt om Flensburg, for at udfylde huller i datadækningen. Resultaterne blev evalueret sammen med alle tilgængelige seismiske målinger og borehulsoplysninger. Derefter blev de brugbare geotermiske reservoirformationer identificeret, så de kunne kortlægges og integreres i en digital geologisk struktur- og temperaturmodel over hele regionen.

Det er hermed muligt for regionen, at få generelle oplysninger om lagene i undergrunden og temperaturudviklingen i dybden for enhver lokalitet inden for projektområdet. Et yderligt projekt resultat er identifikation af saltstrukturer. Disse muliggør en energioplagring i form af trykluft eller brint og er dermed betydelig for energiforsyningen. March 2015
OriginalsprogDansk
ForlagLandesamt für Landwirtschaft, Umwelt und ländliche Räume des Landes Schleswig-Holstein
Antal sider70
ISBN (Elektronisk)978-3-937937-80-9
StatusUdgivet - feb. 2015

Publikationsserier

NavnSchriftenreihe: LLUR SH – Geologie und Boden
Vol/bind21

Programområde

  • Programområde 3: Energiressourcer

Citationsformater