Et nationalt overblik over de reelt tilgængelige råstofressourcer i Danmark. Rapport udarbejdet for Miljøministeriet og Danske Regioner

Publikation: Bog/rapportRapport (offentligt tilgængelig)

Resumé

Et nationalt overblik over de tilgængelige råstofressourcer i Danmark har længe været efterspurgt, både politisk og af råstofbranchen. Som et første skridt i den retning udbød Miljøministeriet og Danske Regioner i juni 2023 opgaven: ”Et nationalt overblik over de reelt tilgængelige råstofressourcer i Danmark”. Dette initiativ skaber et samlet, statisk overblik over de tilgængelige sand- og grusråstoffer på tværs af land og hav. GEUS blev tildelt projektet, og nærværende rapport er resultatet af denne analyse. Analysen giver et øjebliksbillede over de tilgængelige råstofressourcer og deres anvendelse og leder frem til en national, dynamisk råstofdatabase.

De reelt tilgængelige råstofressourcer er til enhver tid afhængige af politiske prioriteringer, private lodsejere og den tekniske kunnen. Efter dialog med regionerne blev de på land defineret som ressourcerne i de graveområder, der er udlagt af regionerne. På havet blev det i dialog med Miljøstyrelsen besluttet at inddrage de kortlagte påviste og sandsynlige ressourceområder samt de områder, hvor der er udstedt indvindingstilladelser (fællesområder, auktionsområder og bygherreområder) indenfor Havplanen udviklingsområder for råstofindvinding. Opgørelsen af de reelt tilgængelige råstoffer i denne rapport er baseret på data, der var tilgængelige fra regionerne og Miljøstyrelsen i 2023, hvilket giver et statisk overblik over de råstoffer, der er tilgængelige for indvinding i dag.
OriginalsprogDansk
ForlagGEUS
Antal sider68
DOI
StatusUdgivet - 23 maj 2024

Publikationsserier

NavnDanmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse Rapport
Nummer8
Vol/bind2024

Emneord

  • MiMa
  • Forsyningssikkerhed

Programområde

  • Programområde 2: Vandressourcer
  • Programområde 4: Mineralske råstoffer
  • Programområde 1: Data

Citationsformater