Diamantbærende kimberlit og aillikit i det sydlige Vestgrønland. Regionale variationer og sammensætningen af kimberlittisk smelte

Publikation: Bidrag til tidsskriftArtikelForskning

Resumé

Kimberlit er den væsentligste værtsbjergart for diamanter. Indtil begyndelsen af 1990´erne var interessen for kimberlittiske bjergarter i Grønland hovedsagelig akademisk med fokus på magmatype og noduler, der kunne give information om beskaffenheden af den dybe lithosfæriske kappe under den grønlandske kontinentalskorpe. Billedet ændredes radikalt i 1991 med en målrettet sammenstilling af basale data for kimberlittiske forekomster og en oversigt over deres geokemi. De mange kimberlittiske intrusioner i Grønlands arkæiske grundfjeld og fremgangsrig diamantefterforsking i Canada ansporede efterforskningsselskaber til en systematisk undersøgelse i Vestgrønland.

Tusindvis af prøver af overfladeaflejringer blev samlet og undersøgt i 1990´erne, mange nye forekomster blev registreret, og mange viste sig at indeholde diamant. Det omfattende selskabsmateriale, og parallelt
hermed indsamlet materiale og data i GEUS regi,samledes 2004 i en omfattende database, der dels gav overblik over forekomst af kimberlittiske bjergarter og diamanter i det sydlige Vestgrønland, og dels støttede efterforskningsselskabers interesse for diamantefterforskning i Grønland.

Sammenstillingen af data åbnede også for nye forskningsmuligheder og en bedre forståelse af de grønlandske kimberlitforekomsters oprindelse.
OriginalsprogDansk
Sider (fra-til)12-40
Antal sider29
TidsskriftGeologisk Tidsskrift
Vol/bind2011
StatusUdgivet - dec. 2011

Programområde

  • Programområde 4: Mineralske råstoffer

Citationsformater