CRYOREM. Erfaringsopsamling [Publiceres kun digitalt]

Claus Kjøller, Rasmus Jakobsen, Knud Erik Klint, Thomas Haurberg Larsen, Aikaterini Tsotonaki, Nina Tuxen, Hans Jørgen Frisesdahl

Publikation: Bog/rapportRapport (offentligt tilgængelig)

Abstrakt

Det overordnede formål med CRYOREM projektet har været at udvikle den patentansøgte Cryorem teknologi, så der kunne demonstreres oprensning af klorerede opløsningsmidler i et pilotskalaforsøg. Grundidéen i Cryorem teknologien er at tilføre vand med reaktanter til en forurenet moræneler ved etablering af såkaldt ”cryosuction”, der overordnet drives af det undertryk, der skabes, når vand bliver til is og sublimerer under isdannelsen. Herved har det været ønsket, at fordele reaktanter jævnt i moræneleren for herefter at kunne skabe nedbrydning af klorerede opløsningsmidler i samme moræneler. Konceptet er skitseret i Figur A.

Undervejs i projektet viste det sig – trods succesfuld demonstration af transportmekanismen i laboratorieskala - umuligt at etablere cryosuction i en række mindre feltforsøg i Kallerup Grusgrav. Det blev derfor besluttet, at afslutte projektet tidligere end oprindeligt planlagt, men at samle de opnåede erfaringer fra projektet i denne rapport.

I projektet er der overordnet udført to typer af forsøg: Laboratorieforsøg og feltforsøg.
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedCopenhagen
ForlagGEUS
Antal sider130
Vol/bind2019
DOI
StatusUdgivet - 31 okt. 2019

Publikationsserier

NavnDanmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse Rapport
ForlagGEUS
Nr.27
Vol/bind2019

Emneord

  • Denmark

Programområde

  • Programområde 3: Energiressourcer

Citationsformater