Nye studier af Nordsøens undergrund fastslår, at der er dobbelt forsegling over Project Greensands reservoir til CO2-lagring

Presse/medie

Beskrivelse

Bidraget til pressemedelsen:

Reservoiret til Project Greensands CO2-lager er forseglet med mere end 900 meter muddersten. Det sikrer, at den lagrede CO2 permanent forbliver i lageret, fastslår forskere fra GEUS efter grundige undersøgelser af Nordsøens undergrund.

De seneste to år har forskere fra GEUS undersøgt sammensætningen i Nordsøens undergrund 1.800 meter ned under havbunden, for fastslå hvor stærkt seglet over Project Greensands CO2-lager er.

”Vi er meget tilfredse med, at vi nu har en indgående forståelse af, hvordan seglet over CO2-lageret til Project Greensand ser ud”, siger Niels Schovsbo, Seniorforsker hos De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS.

Forskerne har afsluttet deres beskrivelser og analyser af de forskellige jordlag ned gennem Nordsøens undergrund – fra havbunden og 1.800 meter ned til det reservoir af sandsten, hvor Project Greensand vil lagre CO2, og dermed levere et markant bidrag til den grønne omstilling i Danmark.

To segl på hver 450 meter fordobler sikkerheden

De første godt 800 meter af undergrunden ved Nini-feltet i Nordsøen består af sandlag og moræneler. Herunder ligger forseglingen på godt 900 meter muddersten. Nu kan forskerne så kaste lys over, at forseglingen over Project Greensands reservoir til CO2-lagring faktisk er dobbelt så modstandsdygtig som først antaget.

”Det viser sig, at seglet ikke består af ét lag på 900 meter – men af to forskellige lag på hver 450 meter. Det betyder noget, at der er to segl frem for ét. Det fordobler sikkerheden. I stedet for at have ét stort segl, så har vi to forskellige. Både den øvre del af seglet og den nedre del er hver især i stand til at tilbageholde CO2 i større mængder end der overhovedet er planlagt at lagre dernede”, siger Niels Schovsbo, Seniorforsker hos GEUS.

2-årigt analysearbejde bød på en behagelig overraskelse

Undersøgelserne begyndte i sensommeren 2020 med et analyseprogram og koncept udviklet af GEUS. Analyseprogrammet følger de internationale standarter for, hvad der skal undersøges – og første del af studiet blev publiceret i International Journal of Greenhouse Gas Control tidligere på året.

Undersøgelserne tager udgangspunkt i borespåner – såkaldte cuttings. Det er stykker af bjergart fra undergrunden, der er boret ud af jordlagene over det reservoir, hvor Project Greensand vil lagre CO2. Herfra er bjergartens mineralogi blevet undersøgt på laboratorie, så det har været muligt at fastslå, hvad bjergarten ned gennem undergrunden består af. Desuden er også kornstørrelser samt antallet og størrelsen på porerne blevet undersøgt.

”Det overrasker os, at sejlet ikke er en homogen lerpakke. Der er en nedre del og en øvre del. Det faktum, at der er forskel, er en indbygget sikkerhed for seglet. I stedet for ét segl, så har vi to segl som giver dobbelt sikring”, lyder det fra Niels Schovsbo.

Sidst men ikke mindst fastslår undersøgelser, at der ikke er risiko for mineralreaktioner, i det tilfælde at CO2 gennemtrænger forseglingerne. Konklusionerne fra GEUS vækker selvsagt glæde i konsortiet bag Project Greensand.

”Sikkerheden gennemsyrer alt hvad vi gør i Project Greensand. Det er alfa omega, at vi nu har vished for, at vi har en dobbelt forsegling over vores reservoir til CO2-lagring. Så kan vi arbejde videre med at udvikle, teste og demonstrere, at der sikkert og permanent kan lagres CO2 i Nordsøens undergrund, som en del af løsningen for klimaet”, siger Søren Reinhold Poulsen, Project Director i Project Greensand.

Project Greensand forventer at lagre den første CO2 i Nordsøens undergrund omkring årsskiftet, som en del af den fremskredne pilotfase.

 

Om Project Greensand:
Konsortiet bag Project Greensand består af 23 virksomheder og organisationer, der samarbejder for at levere et markant bidrag til den grønne omstilling i Danmark gennem lagring af CO2 under havbunden i Nordsøen. I december 2021 tildelte EUDP Project Greensand 197 millioner kroner med henblik på netop at udvikle og demonstrere CO2-lagring i Nordsøen. Projektet er i øjeblikket i pilotfasen - fase 2 - hvor lagringsprocessen udvikles, testes og demonstreres.

 

Hjemmeside: www.projectgreensand.com

 

Pressekontakt GEUS:
Niels Schovsbo
Seniorforsker, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)
Telefon: +45 91 33 37 59
Mail: nsc@geus.dk

Pressekontakt Project Greensand:
Søren Reinhold Poulsen
Project Director, Project Greensand
Telefon: +45 30 18 67 28
Mail: soeren.reinhold.poulsen@ineos.com

Peter Zacher-Gremaud
Presseansvarlig, Project Greensand
Telefon: +45 31 10 96 81
Mail: greensand@gknordic.com

Periode25 okt. 2022

Mediebidrag

1

Mediebidrag

 • Titeludpluk af medier
  Land/OmrådeDanmark
  Dato25/10/22
  BeskrivelseIngeniøren: https://ing.dk/artikel/geologer-blaastempler-jordlag-siri-feltet-laegger-laag-paa-co2-262220

  Energy-Supply: https://www.energy-supply.dk/article/view/876191/dobbelt_forsegling_over_reservoir_sikrer_co2lager_inordsoen

  DK Havenergi (bag betalingsmur): https://www.doi.dk/artikel/nyt-studie-viser-gode-forudsaetning-for-greensand-projektet?src=eniro?t=offshore
  PersonerNiels Hemmingsen Schovsbo

Frie emneord

 • CCS